Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Бъфет: Тим Кук няма дизайнерския гений на Стив Джобс, но има изключителни знания

Легендарният инвеститор похвали дипломатическите умения на изпълнителния директор на Apple

Бъфет: Тим Кук няма дизайнерския гений на Стив Джобс, но има изключителни знания

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Легендарният инвеститор Уорън Бъфет похвали дипломатическите умения на изпълнителния директор на Apple Тим Кук и дълбоките си познания за световните веригите за доставки в интервю за Bloomberg.

„Тим може да не е в състояние да проектира продукт като Стив“, каза милиардерът и изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, имайки предвид Стив Джобс, покойния съосновател на Apple и предшественик на Кук като главен изпълнителен директор. „Но Тим разбира света до такава степен, до каквато много, много малко изпълнителни директори, които съм срещал през последните 60 години, могат да се справят“, добави Бъфет.

Berkshire притежаваше 944 милиона акции в Apple по последни данни, което му предоставя дял от 5,6% на стойност близо 130 млрд. долара към понеделник. Компанията на Бъфет е вторият по големина акционер в Apple, а Apple е най-големият залог в портфолиото на Berkshire.

Бъфет и Кук са се запознали лично за пръв път преди близо десетилетие, когато Кук се е обадил на инвеститора, за да попита какво да прави с купчината свободен капитал на Apple на стойност около 100 млрд. долара. Бъфет му е казал да похарчи част от нея за обратно изкупуване на акции, ако ги смята за подценени, а Кук е последвал съвета му, каза той пред CNBC през 2019 г.

Кук също така се радваше на подкрепата на Berkshire на няколко пъти.

„Фактът, че имаме най-добрия възможен дългосрочен инвеститор в акциите е невероятен“, каза той пред CNBC през 2018 г.

"Изключително съм щастлив, развълнуван съм, защото Уорън е фокусиран в дългосрочен план", каза той в интервю за Bloomberg през 2018 г. „Ние сме в синхрон. Това е начинът, по който управляваме компанията, това е начинът, по който се инвестира. Не бих могъл да бъда по-щастлив“.

Шефът на Apple също така се възхищава от готовността на Бъфет да образова другите, каза той пред Fox Business през 2019 г.

"Уорън за мен е, освен очевидната мъдрост, почтеност, смирение, достъпен език ... Не мисля, че има по-добър учител", каза той.

Бъфет, който получи лично указание от Кук за това как да използва iPhone, много пъти хвалеше Apple и нейния изпълнителен директор.

„Това е невероятен бизнес, ръководен от колега, който е един от великите мениджъри на всички времена“, каза той пред Bloomberg през 2018 г. „Той беше подценяван известно време, но сега го виждат такъв, какъвто всъщност е“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Въпреки проблема с чиповете пазарът на смартфони расте